Jak pielęgnować domowy piec?
Jeśli posiadasz w swoim domu piec, należy systematycznie dbać o jego czyszczenie i konserwację. Pozwoli to uniknąć wielu nieprzyjemnych niespodzianek, na przykład trudności podczas uruchamiania kotła, gdy nadejdą chłody bądź awarii powodujących ochłodzenie pomieszczeń i brak ciepłej wody. Odpowiednia konserwacja pozwoli również uniknąć w przyszłości dodatkowych kosztów i umożliwi bezpieczne użytkowanie pieca. W jaki sposób dbać o domowy piec? O tym poniżej!
Systematyczna konserwacja pieca jest bardzo ważna
Wyobraźmy sobie kocioł grzewczy, w którym z czasem gromadzą się ogromne ilości osadu. Wpływa on na zmniejszenie wydajności grzania (to z kolei powoduje większe zużycie paliwa) i może być poważnym zagrożeniem dla domowników. Aby kocioł grzewczy służył nam jak najdłużej, należy systematycznie dokonywać prac czyszczących i konserwujących, przy czym właśnie systematyczność jest tutaj kluczowa. Dzięki tym działaniom zmniejszymy do minimum ryzyko wystąpienia awarii. Wiele osób myśli o pracach konserwujących piec dopiero tuż przed rozpoczęciem sezonu grzewczego – jest to często powielany błąd. O kocioł należy dbać również wtedy, gdy ten nie pracuje, również po zakończeniu sezonu. Warto tutaj podkreślić, że konserwacja powinna dotyczyć nie tylko samego kotła, ale również całej instalacji grzewczej. Kocioł grzewczy może ulec zanieczyszczeniu poprzez spalanie śmieci, wilgotnego węgla czy nieprzygotowanego drewna. Palenie takimi materiałami doprowadza do powstania osadu, który trudny jest w usunięciu. Tak więc aby ułatwić sobie prace czyszczące, należy unikać spalania takimi materiałami. Poza powstaniem osadu, palenie niewłaściwymi materiałami przyczynia się również do nieprawidłowej pracy kotła, a także do wyzwalania szkodliwych dla człowieka substancji.
Przeczytaj również: Piec a kocioł - dlaczego nie należy mylić tych pojęć?
Jak czyścić i konserwować piec?
Czyszczenie pieca powinno mieć miejsce minimum raz w roku, ale im częściej, tym oczywiście lepiej dla naszej instalacji grzewczej. W jaki sposób bezpiecznie i przede wszystkim skutecznie oczyścić kocioł? Należy poczekać, aż wypaleniu ulegnie całe paliwo – wówczas możemy wyłączyć kocioł grzewczy i wybrać popiół. Następnie przystępujemy do czyszczenia środka kotła. Warto w tym celu posiłkować się przydatnymi akcesoriami do czyszczenia, jakie znajdziemy w dobrych sklepach, takich jak np. Najder. Kupimy tam specjalne pogrzebacze do czyszczenia pieca, wymienne ruszta, szczotki do czyszczenia pieców i kominów oraz pręty do nich przeznaczone. Podczas czyszczenia środka kotła należy pozostawić przepustnicę spalin otwartą – zamykamy ją dopiero wtedy, gdy skończymy czyszczenie środka pieca. Kolejnym krokiem jest czyszczenie kanałów i otworów, które służą do dystrybucji powietrza. Aby wyczyścić piec z zewnętrz, należy użyć specjalnych środków przeznaczonych do powierzchni, z jakiej został on wyprodukowany. Stosowanie złych środków może doprowadzić do zniszczenia powłoki pieca. Z kurzu i osadów powinniśmy wyczyścić podajnik i pojemnik paliwowy, a także oczyścić mechanizm podający paliwo. Podobnie należy postąpić z wyczystkami komina, rurą łączącą kocioł z przewodem oraz wentylatorem. Reduktory w piecu czyścimy wyłącznie z zewnątrz. Niekiedy w ramach prac konserwacyjnych pieca należy wymienić uszczelki, jeśli ulegają one zużyciu. W przypadku, gdy w piecu znajduje się również ruszt, nie można zapomnieć również o jego wyczyszczeniu. Aby sprawdzić, czy układ odpowiedzialny za odprowadzanie spalin jest szczelny, warto umówić się na przegląd ze specjalistą. Co ważne, kominiarze nie dokonują tego typu prac konserwacyjnych, więc nie zapominajmy o tym i w przypadku wątpliwości skontaktujmy się ze specjalistą.
Przeczytaj również: Piece retorowe. Co warto o nich wiedzieć?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana