Jak założyć kompostownik w ogrodzie? Porady i sugestie
Ostatnie lata upływają pod znakiem dbałości o przyrodę. Coraz chętnie kupujemy ekologiczne produkty żywnościowe i kosmetyki, coraz bardziej świadomie korzystamy z energii elektrycznej, ograniczamy zużycie wody. Do łask wracają też naturalne metody uprawy ogrodowej. Jednym z przejawów tego trendu jest rosnące zainteresowanie kompostowaniem. Podpowiadamy, jak rozpocząć własną produkcję naturalnego nawozu roślinnego.
Czym jest kompost?
Kompost jest organicznym nawozem z odpadków roślinnych. Powstaje na drodze butwienia resztek roślinnych. Do prawidłowego przebiegu procesu, w którym biorą udział bakterie tlenowe, niezbędne jest zapewnienie materii organicznej odpowiednich warunków; w tym celu stosuje się specjalne pryzmy, nazywane kompostownikami.
Stosowanie kompostu wzbogaca glebę w próchnicę i zwiększa jej żyzność. Ten naturalny nawóz jest całkowicie bezpieczny dla środowiska i nadaje się do zasilania wszystkich roślin – od kwiatów rabatowych, przez rośliny doniczkowe, po profesjonalne uprawy warzyw i owoców. Jedną z wielu zalet kompostu jest fakt, że nie da się go przedawkować. Kolejną – fakt, że przygotowanie tego naturalnego nawozu jest proste i tanie.
Zakładanie kompostownika krok po kroku
Kompostownik można zbudować samodzielnie lub kupić gotowe rozwiązanie w sklepie ogrodniczym. Prefabrykowane zbiorniki do kompostowania są trwalsze i bardziej estetyczne od pryzm budowanych z palet, przyspieszają też proces butwienia odpadów. Bardzo ważną sprawą jest wybór miejsca na kompostownik. Doświadczeni ogrodnicy zalecają stanowiska lekko zacienione i osłonięte od wiatru, gdyż w takich miejscach najłatwiej jest utrzymać prawidłową wilgotność i temperaturę.
Po ustawieniu kompostownika w wyznaczonym miejscu pora na wypełnienie skrzyni. Dolna warstwa musi zapewniać dobry obieg powietrza, dlatego na dno powinno się kłaść grube gałęzie. Na nie usypujemy odpadki z ogrodu: skoszoną trawę, opadłe liście i owoce, chwasty (pozbawione wcześniej nasion). Do kompostownika można też wrzucać odpady kuchenne – choć oczywiście nie wszystkie – oraz niektóre rodzaje papieru. O to, co warto, a czego nie należy kompostować, zapytaliśmy specjalistę ze Sklepu Kwiecistego.
– Do kompostownika można wrzucać większość odpadków ze sprzątania ogrodu, w tym trawę, owoce i liście; wyjątek stanowią liście orzecha, które bardzo powoli się rozkładają. Na kompost nadają się też odpadki z kuchni: obierki z warzyw i owoców, skorupki jajek, fusy z kawy i herbaty. Absolutnie nie należy wrzucać do kompostownika odpadków zwierzęcych, a więc kości, ości, skór z drobiu, tłuszczu – nie butwieją, a gniją i przyciągają szkodniki. Jeśli w domu mamy królika, chomika lub innego gryzonia, do kompostu możemy też wrzucać zużyte trociny i odchody tych zwierząt. Aby przyspieszyć kompostowanie, warto sięgnąć po specjalny preparat; nasi klienci cenią sobie Komposter marki Zielony Dom.
Kompostownik należy napełniać naprzemiennie warstwami. Warstwę gałęzi przykrywamy 15-20 cm warstwą odpadków organicznych, na nią natomiast należy wysypać ok. 3 cm warstwę ziemi ogrodowej lub torfu. Co 2-3 miesiące trzeba solidnie przekopać zawartość kompostownika. Dobrym pomysłem jest też wpuszczenie do pryzmy dżdżownic, które napowietrzają butwiejącą materię i pomagają zapobiegać powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana