Jakie są zalety piekarników gazowych w kuchniach wolnostojących ?
Obecnie w sklepach ze sprzętem AGD można kupić wiele rodzajów piekarników. Jednym z często kupowanych rodzajów tych urządzeń są kuchenki wolnostojące z piekarnikami gazowymi. Tego typu sprzęt jest połączony z płytą grzewczą. Pomimo iż wiele osób ze względów bezpieczeństwa rezygnuje z korzystania w swoich domach i w mieszkaniach z instalacji gazowych, a w nowym budownictwie w ogóle już nie jest umieszczana, piekarniki gazowe cały czas mają wielu zwolenników. W artykule opisujemy najważniejsze zalety tych urządzeń.
Podstawowe zalety piekarników gazowych w kuchniach wolnostojących:
Piekarnik to jedno z najważniejszych kuchennych urządzeń AGD. Stojąc przed wyborem idealnego piekarnika do swojej kuchni trzeba zdecydować przede wszystkim o technologii zasilania. Są dwie możliwości – albo wybierzemy jeden z wielu rodzajów piekarników elektrycznych, albo piekarnik gazowy. Piekarniki gazowe są stosowane w kuchniach już od dziesięcioleci. Obecnie dostępne piekarniki i kuchenki mogą być zasilane gazem ziemnym z instalacji lub gazem z butli. A dlaczego warto jest korzystać z piekarników gazowych? Na to pytanie odpowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online Agdsmart.pl:
Największą wskazywaną przez użytkowników piekarników gazowych zaletą tego sprzętu są zdecydowanie niskie koszty ich eksploatacji. Jest to związane z cenami gazu, które są cały czas wyraźnie niższe od cen energii elektrycznej. Mniejsze są także koszty zakupu samego urządzenia. Piekarniki gazowe są po prostu znacznie tańsze niż bardziej skomplikowane w budowie piekarniki elektryczne.
Dużą zaletą piekarników gazowych jest też to, że są one zdecydowanie mniej awaryjne niż piekarniki elektryczne, co także jest związane z ich prostszą budową. Mniej skomplikowana i kosztowana będzie również jego ewentualna późniejsza naprawa. Według wielu użytkowników upieczone w piekarnikach gazowych potrawy charakteryzują się też znacznie lepszym smakiem niż potrawy z urządzeń elektrycznych.
Dlaczego część klientów rezygnuje z piekarników gazowych?
Prostsza budowa piekarników gazowych ma oczywiście wpływ na funkcjonalność urządzenia. Nie ma w nim dostępnych inteligentnych programów pieczenia i innych funkcji, jak w piekarnikach elektrycznych. W kuchence gazowej nie możemy więc skorzystać z funkcji automatycznego czyszczenia. W piekarnikach gazowych rzadko też jest możliwość pieczenia z wykorzystaniem termoobiegu, przez co komora urządzenia dużo wolniej się nagrzewa. Większość osób podejmuje decyzję o zastąpieniu piekarnika gazowego urządzeniem elektrycznym ze względów bezpieczeństwa, czyli żeby zapobiec ryzyku ulatniania się gazu.
Jakie dodatkowe funkcje mogą mieć piekarniki gazowe?
Piekarniki gazowe są z nami już od dawna, jednak nie znaczy to, że obecnie dostępne w sklepach urządzenia niczym się nie różnią od sprzętu z dawnych lat. Obecnie kuchenki gazowe mogą mieć wiele funkcji dodatkowych. Często jest w nich np. rożen, czyli obrotowy mechanizm ze szpikulcem, na który można nadziać mięso, żeby równomiernie je opiec ze wszystkich stron. W niektórych piekarnikach gazowych można także korzystać z funkcji grilla i opiekacza. Taka dodatkowa grzałka służy do dodatkowego podpiekania i zarumienienia przygotowywanych potraw. Wybierając piekarnik gazowy warto jest się zdecydować na sprzęt, w którym jest dostępny programator z możliwością ustawienia czasu pieczenia. Po upłynięciu ustawionego czasu urządzenie samoczynnie się wyłączy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana