Najczęściej kontrolowane parametry fizykochemiczne w technologii uzdatniania wody
Woda należy do najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych w przyrodzie. Stanowi ona składnik wielu organizmów żywych, a także środowisko życia dla wielu z nich. Jest także niezbędna w codziennym funkcjonowaniu gospodarstw domowych i w przemyśle. Aby jednak woda nadawała się do wykorzystania, konieczne staje się jej uzdatnianie połączone z kontrolą różnych parametrów. Przeczytaj więcej na ten temat.
Czemu służy uzdatnianie wody?
Uzdatnianie wody polega na doprowadzeniu jej do takiego stanu, który pozwala na jej zastosowanie w sposób zgodny z przeznaczeniem i zapotrzebowaniem. Wymaga ono wyeliminowania zanieczyszczeń o charakterze mechanicznym, które są wynikiem osadzania się różnego rodzaju substancji organicznych i nieorganicznych – takich, jak: rdza, piasek oraz muł. Osady te wpływają negatywnie na jakość wody.
Przeczytaj również: Jak wygląda proces filtracji wody na węglu aktywnym?
Parametry fizykochemiczne wody
Aby ocenić jakość wody, należy przeprowadzić szczegółowe podanie poszczególnych parametrów. Należą do nich przede wszystkim:
- barwa: wynika z obecności barwnych substancji o charakterze organicznym (żelaza i innych metali), które są związane z frakcją humusową gleby. Mają na nią wpływ zanieczyszczenia naturalnego pochodzenia, zanieczyszczenia ściekami przemysłowymi oraz produkty korozji.
- smak, zapach: mogą być skutkiem naturalnych i biologicznych procesów, zanieczyszczeń chemicznych lub powstawać podczas magazynowania / dystrybucji wody.
- mętność: może wynikać z obecności drobnych cząsteczek stałych, które znalazły się w wodzie z powodu niewłaściwego uzdatniania lub unoszenia cząstek osadów z sieci wodociągowej. Woda powinna być utrzymywana na możliwie najniższym poziomie mętności, ponieważ zwiększa to jej jakość pod względem mikrobiologicznym. Wysoka mętność uodparnia mikroorganizmy na działania dezynfekcyjne i może sprzyjać rozwojowi bakterii.
- temperatura
- przewodność: wielkość fizyczna określająca przewodnictwo elektryczne wody. Pozwala ocenić w przybliżeniu mineralizację i stopień zanieczyszczenia wód naturalnych.
- odczyn pH: należy do najważniejszych eksploatacyjnych parametrów wody. Powinien być on kontrolowany na każdym etapie uzdatniania wody. Zgodnie z definicją, pH to ujemny logarytm dziesiętny ze stężenia molowego jonów wodorowych. A zatem: pH= – log [H+]. Zgodnie z umownie przyjętą skalą roztwory kwaśne mają pH < 7, zasadowe pH > 7, obojętne pH = 7.
- REDOX: wskaźnik zdolności wody do wchodzenia w reakcję zwaną utlenianiem / redukcją (przyjmowania i oddawania elektronów). Wartość wskaźnika wyrażana jest w miliwoltach (mv). Do pomiaru służy miernik ORP.
- wolny chlor: stosowany jest jako środek do dezynfekcji i wybielania. Używa się go zarówno w warunkach domowych, jak i w działalności przemysłowej. Zawartość chloru wolnego w wodzie nie może przekraczać 0,3 mg/l.
Kontroluje się także zawartość chloru całkowitego, dwutlenku węgla, ozonu, kwasu nadoctowego oraz nadtlenku wodoru.
Urządzenia kontrolno-pomiarowe
W celu utrzymania pod kontrolą programów do uzdatniania wody wykorzystuje się odpowiednie urządzenia kontrolno-pomiarowe. Do najważniejszych należy automatyczny układ odsalania, stosowany między innymi w obiegach chłodniczych.
Przeczytaj również: Metody uzdatniania wody
Jak tłumaczy specjalista z firmy Global Concepts 2000: Zbyt wysoki poziom koncentracji soli skutkuje tworzeniem się osadów, które z kolei może powodować zakłócenia w pracy urządzeń pomiarowych i sterowniczych. Skutkiem może być także korozja.
Układy odsalania służą do kontroli przewodnictwa elektrycznego, które stanowi miarę zasolenia. Na ogół zbudowane są z sondy pomiarowej (np. przewodnictwa wody z kompensacją temperaturową), sterownika, zaworu elektromagnetycznego oraz czujnika przepływu badanego medium.
Przeczytaj również: Co wchodzi w skład usług serwisu basenowego?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana